Salam...erm...alhamdulillah sebab dpt mengisi waktu cuti ni dgn aktiviti yg sgt menarik iaitu memasak masakan Barat....perkh...memang best kursus tu...
Tajuk: Kursus Asas Penyediaan Masakan Barat
Tarikh: 06 November 2009
Hari: Jumaat
Lokasi: Kolej Komuniti Bandar Darulaman, Jitra, Kedah
Pengajar: Pn. Rahanita Abd. Rahman
Menu: Chicken Chop
Peserta: 20 orang pelajar IPDA dari pelbagai kursus pengajian dan juga beberapa ahli pergerakan Belia
Peserta: 20 orang pelajar IPDA dari pelbagai kursus pengajian dan juga beberapa ahli pergerakan Belia
Berminat untuk menyertai kursus pendek di kolej komuniti ambik maklumat ni utk berhubung dengan mereka.
UNIT KURSUS PENDEK
kolej Komuniti Bandar Darulaman
kolej Komuniti Bandar Darulaman
No. 17, Bandar Darulaman Jaya, 06000 Jitra, Kedah.
Tel: (604)-918 2520, (604)-918 2524 Fax: (604)-918 2506
Cawangan Bandar Bahru
No. 1, Jalan Syariah, 34950 Bandar Bahru, Kedah
Tel: 05-716 9539 Fax: 05-716 7610
Cawangan Jerai
Lot 4, Bangunan Kedai 2 Tingkat, Jalan Delima 1, Taman Delima.
08800 Guar Cempedak, Kedah.
Tel: 04-468 2704
Menu - Chicken Chop
High Protein: Chicken
- Isi Ayam - 180 gm
- Garam halus - secukup rasa
- Paprika ( serbuk cabai/ cili kering) - secukup rasa
Langkah 1:
- Perap ayam dgn garam & paprika
- Mulakan dgn proses Standard Bredin Procedure
Standard Breading Procedure:
- Serbuk roti - 30 gm
- Tepung gandum - 30 gm
- Telur - 1 biji
- Minyak - secukupnya
- ayam yg tlh diperap, kemudian disalut dgn tepung, telur dan serbuk roti
- Goreng dalam minyak yg banyak. (jgn masukkan terlalu banyak kepingan ayam yg telah disalut td, ala kadar)
- Kobis - 50 gm
- Lobak merah - 30 gm
- Bawang besar ( Kalau boleh guna bawang holland) - 1/4 labu
- Mayonnaise - 100 gm
- Susu cair - secukupnya
- Hiris kobis dan lobak nipis2 (jgn masuk lobak lebih byk dr kobis)
- Mayang bawang besar
- Gaul dgn mayonnaise dan susu cair
- Kentang - 60 gm
- Butter - 1 sudu kecil
- Garam - secukup rasa
- Lada putih - secukup rasa
- Fresh milk /cream - sedikit jer
- Rebus kentang (kalau guna kentang Australia rebus ja skali dgn kulit)
- Bila lembut, keluarkan dan lenyek sampai lembut/ hancur/ halus
- masukkan whipping cream/ fresh milk (air susu kotak dutch lady tu pun boleh...)
- masukkan sedikit garam dan sedikit serbuk lada. (kalau nak pedas pon la banyak pon...)
- Sos perang - 100 gm
- Mentega - 20 gm
- Cendawan butang - 2-3 biji
- Bawang putih - 1 ulas
- Bawang besar - 1/2 biji
- Garam & Air - secukup rasa
- Serbuk lada sulah - secukup rasa
- Susu cair - 10 ml
- Sebelum tu kena buat bancuhan sos perang dulu (cara bancuhan sos perang tu hanyalah bancuh dlm satu bekas dan kacau dgn air sejuk )
- Panaskan mentega dalam kuali, kemudian tumis bawang putih dan bawang besar yg dicincang
- Masukkan cendawan
- Masukkan bancuhan sos perang dan biarkan mendidih seketika. (tapi bila dah tuang sos perang kena cepat2 masuk bahan2 lain spt air)
- Kacau seketika dan hidang
- Chicken cravy powder - 2 sudu besar
- Air - 1 cawan
- Serbuk lada putih - secukup rasa
- Kacau serbuk chicken powder dgn 1 cawan air (bagi nampak bancuhan tu cair jgn nmpk pekat)
- Masukkan dalam kuali. Panaskan
- Masukkan serbuk lada
- Tuang ke atas kentang putar atau mashed potato tadi
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
0 Responses